بررسی صفحات تاریخ بیانگر این است که دانشمندان همواره نقش مهمی در اعتلای کشور خود داشتهاند و مسیر پیشرفت را برای آیندگان فراهم کردهاند. مرحوم دکتر روستاآزاد یکی از افراد برجسته و تاثیرگذار در کشور بود که در این گزارش به معرفی ایشان میپردازیم.
به گزارش دبیرخانه جایزه فناوری و حکمرانی روستاآزاد، جلوههای تمدن و ترقی در کشورهای پیشرفته دنیا بسیار مشهود است همه بر این باور هستند که این پیشرفتها حاصل دستاوردهای علمی دانشمندان آنها است. دانش، نقش اساسی در پیشرفت کشورهای توسعهیافته دارد و به همین دلیل کشورهای توسعهیافته با توجه به اهمیت و نقش دانش تلاش کردهاند کرامت نیروی انسانی نخبه را در کانون توجه قرار دهند.
از دیرباز تا به امروز، دانشمندان بسیاری در سرزمین ایران ظهور کردند و با اقدامات، اکتشافات و اختراعات خود توانستهاند خدمات بزرگی برای بشریت به ارمغان بیاورند یا با ارائه نظریهای توانستهاند مسیری را برای تکامل نظری خود توسط آیندگان فراهم کنند.
دانشمندان ایران زمین
ایرانیان کنشگر نه تنها به لحاظ آکادمیک، بلکه به دلیل ترویج اندیشه یا یک رویکرد توانستهاند نقش بسزایی در اعتلای کشور داشته باشند. دانش و فناوری در ایران و پیشگامان این دو عرصه به ویژه در حوزه نظری از دیرباز به عنوان یکی از کاستیهای بنیادی عرصه علم و فناوری کشور به حساب میآید اما در این میان انسانهای بزرگی ظهور کردند و خدمات ارزشمندی برای کشور به ارمغان آوردهاند. نخبگانی که به هر نحوی در شیوه زندگی اهالی کشور تاثیر داشته و دارند و هر کدام موجب ایجاد دگرگونیهایی شگرف در زندگی ایرانیان شدهاند.
مرحوم رضا روستاآزاد، رئیس اسبق دانشگاه صنعتیشریف و بنیانگذار اندیشکده حکمرانی شریف، دانشمندی است که با تلاش و نظرات خود توانست تاثیر شگرفی بر زندگی ایرانیان در حوزه حکمرانی داشته باشد.
نگاهی به زندگینامه روستاآزاد
مرحوم دکتر رضا روستاآزاد، متولد اسفندماه ۱۳۴۰ و استاد دانشکده مهندسی شیمی و رئیس اسبق دانشگاه شریف بود. جایگاه علمی دکتر روستاآزاد در حوزه مهندسی شیمی جایگاه برجستهای بود و ایشان با انجام ۳۹ پروژه پژوهشی، ۴۳ مقاله در نشریات معتبر و حضور در ۶۸ کنفرانس معتبر به درجه استاد تمامی در دانشگاه شریف رسیده بود.
مرحوم دکتر روستاآزاد برای طیف متنوعی از دانشجویان دانشگاه صنعتی شریف نقش پدری داشت که مسیر ورود آنها را به عرصه صنعتی کشور فراهم کرده بود.
نقش دکتر روستاآزاد در شکلگیری زیستبوم شرکتهای فنآور و نوآور در اطرف دانشگاه صنعتی شریف چه در دوره معاونت ایشان در دانشگاه شریف و چه در دوره ریاست ایشان ماندگار و تکرارناپذیر است به طوری که این زحمات ابتدا به تشکیل پارک علم و فناوری و پس از آن به شکل گیری “ناحیه نوآوری شریف” منجر شد و بیش از ۶۰۰ شرکت دانشبنیان را در خود جای داده است.
ایشان در ساحت دیگری نیز دستاوردهای مهمی از خود به یادگار گذاشتند و آن هم شکلگیری زیستبوم سیاستپژوهان است که ذیل دو مجموعه اندیشکده حکمرانی شریف و پژوهشکده سیاستگذاری دانشگاه شریف به طور رسمی مورد توجه قرار گرفت.
این زیست بوم که در حال حاضر به بلوغ رسیده است، چتر خود را گستردهتر کرده و توانسته سیاست پژوهان حوزه حکمرانی را از دانشگاههای برتر کشور به خود جذب کند.
مرحوم دکتر روستاآزاد و حجتالاسلام محمد قمی، اندیشکده حکمرانی شریف را در سال ۱۳۹۴ تاسیس کردند. بررسی کارنامه کاری مرحوم روستاآزاد بیانگر این است که این استاد فقید توانسته است به اقدامات متعددی مانند طراحی «نظام مشاوره انتخابات مجلس شورای اسلامی«، «طراحی مفهومی نهاد سیاستی» و موارد دیگری دست بزند.
عملکرد مرحوم دکتر روستاآزاد در طول فعالیتهای علمی، پژوهشی و تربیتی که در طول دوران پربرکت زندگی ایشان ثبت شده است، ایشان را نه تنها به عنوان یک استاد تمام مبرز در رشته مهندسی شیمی دانشگاه شریف بلکه به عنوان پدر معنوی عرصه حکمرانی میتوان درنظر گرفت.
وی در زمستان ۱۳۹۶ دچار سکته مغزی شد پس از چند هفته بستری شدن در بیمارستان بهبود یافت و در بهار ۱۳۹۷ به دانشگاه بازگشت. وی عضو هیات مرکزی جمعیت ایثارگران انقلاب اسلامی بود همچنین در تیرماه ۱۴۰۱ به عنوان رئیس اندیشکده حکمرانی شریف انتخاب شد. وی مهرماه ۱۴۰۱ پس از تحمل یک دوره بیماری در ۶۱ سالگی در بیمارستان خاتم الانبیاء(ص) درگذشت.
جایزه فناوری و حکمرانی روستاآزاد به یاد و گرامیداشت این دانشمند مجاهد راهاندازی شده است و شامل ۴ محور «فناوری حکمرانی»، «دیپلماسی نخبگانی»، «نوآوری سیاستی» و «فرهنگ حکمرانی» است. جوایز این دوره نیز شامل 40 سکه بهار آزادی، ۱۰۰ میلیارد ریال تسهیلات صندوق نوآوری و شکوفایی و بنیاد ملی علم، مدال و سپاسنامه است.
انتهای پیام